hr

Bogat filmski program Ljetne pozornice Tuškanac

Do kraja srpnja ne propustite atraktivne naslove gostujućih programa Zagreb Film Festivala i Festivala mediteranskog filma Split

Odabrani filmski naslovi sa Zagreb Film Festivala i Festivala mediteranskog filma Split u drugoj polovici srpnja stižu na Ljetnu pozornicu Tuškanac. S ljetnog filmskog menija najljepšeg gradskog kina pod vedrim nebom ne propustite pogledati niz atraktivnih naslova, među kojima su i Na putu koji nas vodi na putovanje majke i sina kroz Kirgistan, talijanske Sitne ribe o Camorri, Ona koju zamišljaš s Juliette Binoche u glavnoj ulozi i Teret Ognjena Glavonića temeljen na istinitoj priči.

Foto: Teret

Izabrani filmovi sa Zagreb Film Festivala prikazivat će se od 16. do 25. srpnja, a na repertoaru je osam sjajnih naslova, među kojima je i Na putu, belgijskog redatelja Joachima Lafossea iz 2018., premijerno prikazan na Danima autora u Veneciji 2018. godine. Film prati razvedenu majku koja vodi sina na dugo putovanje kroz Kirgistan, a u društvu dva konja majka i sin suočavaju se s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, lokalnim stanovnicima i prije svega, jedno s drugim.

Foto: Na putu

U sklopu programa odabranih ZFF-ovih naslova bit će, također, prikazana otkačena akcijska komedija koju su mediji u Cannesu nazvali jednim od najizraženije feminističkih filmova o neustrašivoj ekoratnici s Islanda – Halla ide u rat – u režiji Benedikta Erlingssona; njemačko-francuski Tranzit Christiana Petzolda, temeljen na istoimenu romanu Anne Seghers koji je napisala u egzilu tijekom Drugog svjetskog rata, koji nas vodi u suvremeni Marseille gdje se susreću izbjeglice iz onoga i ovoga vremena; Teret Ognjena Glavonića iz 2018., premijerno prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, koji prati vozača kamiona tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine koji mora prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz nepoznato, ratom uništeno područje, s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.

Na repertoaru su i britanska svježa i energična (romantična) komedija koja donosi modernu obradu bezvremene priče o Cyranu de Bergeracu – Stari momci (red. Toby MacDonald, 2018.); nizozemski Moje neobično ljeto s Tess (red. Steven Wouterlood, 2019.) o nezaboravnoj ljetnoj avanturi dvoje tinejdžera; brazilsko-urugvajski Voljeni (red. Gustavo Pizzi, 2018.), oda majkama iz radničke klase prikazan na Sundanceu i na festivalu u Rotterdamu te Ne ostavljaj me bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić iz 2017. o izbjegličkoj krizi iz dječje perspektive.

Foto: Moje neobično ljeto s Tess

Nakon Zagreb Film Festivala, Ljetna pozornica Tuškanac prikazivat će izbor filmova sa Festivala mediteranskog filma Split. Petak, 26. srpnja rezervirajte za napetu francusku triler-dramu Ona koju zamišljaš (red. Safy Nebbou, 2018.), premijerno prikazanu na Berlinaleu, u kojoj sjajna Juliette Binoche daje izniman prikaz usamljene žene koja gubi granice između laži, snova i stvarnosti. Dan nakon, 27. srpnja, pogledajte talijanski film Sitne ribe (red. Claudio Giovannesi, 2019.), portret jedne generacije u stanju stalnog sukoba, bande napuljskih dječaka uključenih u ulični rat od strane Camorre. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na Berlinaleu. Slijedi Vlast, španjolsko-francuski triler (red. Rodrigo Sorogoyen, 2018.), o karizmatičnom i popularnom, ali i korumpiranom političaru. Ovog dobitnika čak sedam nagrada Goya, uključujući one za najbolju režiju, scenarij te glavnog i sporednog glumca, gledamo 30. srpnja.

Foto: Sitne ribe

Triler Optužena, nastao u argentinsko-meksičkoj produkciji,  na rasporedu je 31. srpnja, a prati Dolores, optuženu za okrutni zločin koji privlači veliku pozornost medija i stavlja ju u središte javnosti.

Foto: Optužena
Foto: Optužena

U sklopu redovitog programa Ljetne pozornice Tuškanac, Prvi red do mora filmova, i ove godine do rujna prikazat će se niz recentnih kino-uspješnica, a u kolovozu gledatelje dodatno očekuje i niz projekcija glazbenih filmova u organizaciji Time Out Croatia i Ljetne pozornice Tuškanac.

Osim filmske ponude, Ljetna pozornica Tuškanac nudi i niz dodatnih razloga za uživanje u hladovini šume Tuškanac. Osvježenje uoči i nakon projekcija filmova potražite u Dogs & Movies Caffeu te u jedinstvenom ljetnom vrtu Pop Up Summer Garden, u sklopu kojeg vas očekuje i bogat glazbeni i kulturni program.

Filmovi na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuju se od 21:00, 21:30 ili 21:50 sati, ovisno o gostujućem festivalu ili filmskom programu. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati po cijeni od 30 kuna. Projekcije su dog-friendly.