hr

Ljetna pozornica Tuškanac kreće s programom

S programom kreće Ljetna pozornica Tuškanac: Film u šumi donosi predstavu Vanya s Andrewom Scottom, prvu epizodu HBO-ove serije Zmajeva kuća te pretpremijere filmova Čelična kandža Seana Durkina i Bajkeri Jeffa Nicholsa.

Od ponedjeljka, 17. lipnja počinje nova sezona Filma u šumi na Ljetnoj pozornici Tuškanac, oaze u centru Zagreba koja tijekom tri sunčana mjeseca u kinu usred šume na Dubravkinu putu ugošćava raznolike filmske naslove i programe, koji će svim zainteresiranima omogućiti da pronađu neki naslov po vlastitome ukusu.

Ekskluzivne projekcije: Zmajeva kuća i Vanya

Novu ljetnu sezonu otvaramo u ponedjeljak, 17. lipnja premijerom prve epizode druge sezone hvaljene HBO Original serije Zmajeva kuća u produkciji studija Warner Bros. Discovery. Temeljena na romanu Vatra i krv Georgea R.R. Martina, serija je smještena 200 godina prije događaja iz Igre prijestolja i otkriva priču o kući Targaryen. Borba za moć i Željezno prijestolje donosi još jednu uzbudljivu seriju za sve ljubitelje fantastike, ali i one koji će to tek postati. Ulaz je slobodan, broj mjesta ograničen, a ulaznice će se moći podići sat i pol prije početka projekcije.

U petak, 21. lipnja na rasporedu je Vanya, snimka hvaljene predstave s londonskog West Enda, koja je obilježila kazališnu sezonu u Velikoj Britaniji. Ovu modernu verziju Ujaka Vanje za kazalište je adaptirao nagrađivani dramaturg Simon Stephens, režirao je Sam Yates, a sve je uloge odigrao Andrew Scott, glumac koji nas je oduševio svojim nastupima u filmu Stranci te serijama Ripley i Fleabag. Kritika i publika s oduševljenjem su dočekali ovo radikalno tumačenje Čehovljeva teksta, a Scottov nastup proglašavan je glumačkim masterclassom. Snimku ove duhovite, seksi i iznenađujuće emocionalne predstave ekskluzivno možete pogledati na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Gostovanje: Festival mediteranskog filma Split

Već tradicionalno u novu sezonu ulazimo i selekcijom iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split. Na rasporedu je Zlo ne postoji, intrigantna drama oskarovca Ryûsukea Hamaguchija (Drive My Car, 2021) o predstavnicima tokijske tvrtke koja u japanskoj provinciji želi izgraditi luksuzni kamp, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva. Riječ je o originalno ispričanom djelu koje se bavi odnosom ekologije i ekonomije, a koja je u Veneciji osvojila i Veliku nagradu žirija te nagradu kritike FIPRESCI.

Drugi film na rasporedu je Enea, kriminalistička drama o mladiću na pragu tridesetih koji se iz želje za avanturom upušta u preprodaju droge. Riječ je o netipičnom gangsterskom filmu koji vješto spaja napetost s melankolijom dok oslikava svijet koji grandiozno maršira prema propadanju. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a mladi redatelj Sergio Castellitto u njemu je odigrao i glavnu ulogu.

Pretpremijere: Čelična kandža i Bajkeri

Prvi tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac zaključuje Čelična kandža, istinita priča o braći Von Erich, hrvačima koji su ispisali sportsku povijest natječući se u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnog hrvanja ranih osamdesetih godina. Riječ je o sportskoj mačo-baladi u kojoj redatelj Sean Durkin uspješno balansira fizičke i psihičke zahtjeve hrvačkog ringa s egzistencijalističkim pitanjima. Uz Durkinovu nadahnutu režiju, osjećaj za likove i duh epohe, kritika je posebno hvalila izvrsne nastupe Zaca Efrona, Jeremyja Allena Whitea i Harrisa Dickinsona u ulogama braće Von Erich.

Tjedan kasnije, u utorak, 25. lipnja na rasporedu su Bajkeri, uzbudljiva priča smještena u 1960-e o zajednici bajkera čiji članovi postaju sve više povezani s organiziranim kriminalom. Redatelj filma je Jeff Nichols (U zaklon, Mud), a u glavne uloge odigrali su Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon i Mike Faist.

Ostali programi

Srpanj na Ljetnoj pozornici Tuškanac tradicionalno je rezervirani za gostujuće programe hrvatskih filmskih festivala. Prvi na rasporedu je Fantastic Zagreb, nezaobilazno mjesto za ljubitelje žanrovske fantastike, SF-a i horora, nakon čega slijede Festival europskog filma, Ljetni dani ZFF-a, ZagrebDox Summer i Cinehill Film Festival.

Kolovoz je tradicionalno rezerviran za Film u šumi, raznolik program koji uključuje festivalske uspješnice, žanrovska ostvarenja, kinohitove te premijere hrvatskih i regionalnih naslova, dok će Kinoteka u šumi jednom tjedno podsjetiti na kultne filmove i klasike, koji su zavrijedili trajno mjesto u filmskome kanonu.

Filmske programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac organizira i vodi Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, isti tim koji stoji i iza zagrebačkog kina Kinoteka, čijem se repertoaru vraća sredinom rujna.

Sve informacije pratite na službenoj stranici pozornice, ljepotu.hr.