hr

Projekcije

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazujemo naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Priča o životnim nedaćama Dawn Davenport, buntovne školarke koja bježi iz roditeljskog doma da bi – na neizbježnom putu do električne stolice – postala žrtvom silovanja, zatim samohrana majka, glamurozna manekenka i smrtonosna kriminalka. Zločin je biti tako lijepa!

Komentirajući film Nevolja je ženskog roda američki kritičar Rex Reed zavapio je: „Odakle su ovi ljudi? Gdje odlaze nakon zalaska sunca? Zar ne postoji zakon ili tako nešto?“ No postoji razlog zašto Johna Watersa nazivaju „svetim ocem filmskog trasha“. Snimljen s iznimno malim budžetom s baltimorskom ekipom Dreamlandersa, predvođenom karizmatičnim Divineom, riječ je o satiričnom napadu na malograđanski moral i ukus, perverznoj, uvredljivoj i anarhičnoj poslastici koju treba vidjeti da bi se vjerovalo. Na Ljetnoj pozornici prikazujemo nedavno restauriranu inačicu filma.